Desete jubilarne Kajde iz naistana

U petak osmog decembra u gradskoj kino sali u Kaknju, održan je deseti jubilarni festival ilahija i kasida „Kajde iz naistana“. Organizator ovoga već daleko prepoznatljivog festivala je Kulturno umjetničko udruženje „Ak saray“ iz Kaknja. S obzirom da je ovo svojevrsni jubilej, organizator se potrudio da ljubiteljima ilahija i kasida priredi duhovnu gozbu u kojoj su uživali i koju će dugo pamtiti. Na programu su nastupili Ahmed Alili, Idriz Hasanović i Ehli Iman, Mirza Mušija, Bilal Zukan, hor Ak saray, predstavnici tekije „Mesudijje“ te   specijalni gost manifestacije  Eldin Huseinbegović.

Svaki od interpretatora je dao svoj pečat i formu festivalu, a s obzirom na tematiku samih kompozicija primjećen je i veliki izliv emocija kod prisutne publike. Same ilahije i kaside su napisane s velikom ljubavlju te onaj ko ih sluša i razumije one utiču na širenje pozitivne energije i vrijednosti. Pošto je ovo bio i jubilarni deseti festival ovu večer se prisjetilo i nekih aktivnosti i projekata koje je Ak saray realizovao u predhodnom periodu. Izdvajamo neke od projekata realizovanih od 2007 godine.  Album "Bir Allah"  sa deset ilahija i kasida, DVD sa deset spotova, realizovano sa produkcijom NTV IC Kakanj. Singl "Ahmede Muhammede". Organizacija više tribina, promocija, obilježavanje godišnjica.Izuzetna suradnja sa bošnjačkom dijasporom. Emisija "Bosanski mevlud" i "Hannan" realizovana sa Semerkand Tv Istanbul.

 

Emisija " Stihovi iz aška" realizovana u suradnji sa Federalnom TV. Emisija "Neka mjesec Bosnom veze mehki ćilim harfovima"  realizovana  sa NTVIC  Kakanj. Novi album "JUNUSNAMA"  Federalna Tv, emisija o "JUNUSNAMI"  CD „U Medinu pošao bih“ I CD“ El-Emin“. I svakako festival “Kajde iz naistana” kroz koji su do sada prošli skoro svi horovi i pojedinci koji njeguju i vole ovu vrstu muzičkog izražaja kako iz zemlje tako i šire. Ovaj festival je iskorišten da se zahvali svim pojedincima i institucijama koji godinama podržavaju ove aktivnosti. Također je istaknuto da samo upornim radom i  kontinuitetom dolaze rezultati. A isti  su svojevrsni trag onoga što uradimo iza sebe sve dok imamo priliku i mogućnosti na ovome svijetu. Ono što je također primijećeno jeste da organizator već sada razmišlja da naredni festival organizuje u većem prostoru, jer je kino sala postala tijesna za ljubitelje i vjerne pratioce onoga što Ak saray radi godinama.

Uskoro HD Tv snimak !

 

Site Login